Model of professional competence formation of future specialists of food technologies in the process of studying natural science disciplines at college

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35433/pedagogy.1(96).2019.44-50

Keywords:

model, modeling, professional competence, pedagogical experiment, integration of natural and professional science disciplines.

Abstract

The article states the necessity of educational process restructuring that takes into account the modern requirements of the level of professional competence formation of graduates of higher educational institutions. The model of the formation of the professional competence of future technicians of food products production is grounded in the process of studying natural science disciplines. The structure of the model is described and consists of five blocks: 1) task-oriented; 2) theoretical and methodological; 3) informative; 4) organizational and procedural; 5) estimated and productive. Furthermore, the interrelationships among them are highlighted. The significance of the leading pedagogical conditions in the process of formation of professional competence is determined. The essence of the definitions of "model", "modeling" and expediency of modeling method as a means of studying pedagogical processes and phenomena is revealed. It is stated that increasing the level of professional competence formation of future specialists in food production will depend on the development of all its components (personal, cognitive, activity, reflexive and estimative). The results of experimental verification of the developed model effectiveness in the educational process of colleges by introducing the author's technology, which was based on the integration of natural and professional disciplines (content-related, methodological, organizational, practical), are presented. It is proven that the professional orientation of fundamental natural science disciplines significantly increases the motivation to study professional disciplines, and it contributes to the awareness of the importance of the natural component in future professional activities. The implementation of an active and interactive forms and methods of teaching, the improvement of the scientific-methodological support of the educational process contributed to the activation of students' cognitive activity and urged to an active and professional-creative search.

 

У статті констатовано необхідність перебудови освітнього процесу з урахуванням сучасних вимог до рівня сформованості професійної компетентності випускників вишів. Обґрунтовано модель формування професійної компетентності майбутніх техніків-технологів виробництва харчової продукції в процесі вивчення природничих дисциплін. Описано структуру моделі, яка складається з п’яти блоків: 1) цільовий; 2) теоретико-методологічний; 3) змістовий; 4) організаційно-процесуальний; 5) оцінно-результативний та висвітлено взаємозв’язки між ними. Визначено значення провідних педагогічних умов у процесі формування професійної компетентності. Розкрито сутність дефініцій ''модель'', ''моделювання'' та доцільність методу моделювання як засобу вивчення педагогічних процесів і явищ. Констатовано, що підвищення рівня сформованості професійної компетентності майбутніх спеціалістів з виробництва харчової продукції буде залежати від розвитку усіх її компонентів (особистісного, когнітивного, діяльнісного, рефлексивно-оцінного). Представлено результати експериментальної перевірки ефективності розробленої моделі в освітній процес коледжів шляхом упровадження авторської технології, що ґрунтувалася на інтеграції природничих та фахових дисциплін (змістовій, методичній, організаційній, практичній). Доведено, що професійне спрямування фундаментальних природничих дисциплін значно підвищило мотивацію до вивчення фахових дисциплін, сприяло усвідомленню значення природничої складової у майбутній професійній діяльності. Збільшення частки активних та інтерактивних форм і методів роботи, удосконалення науково-методичного забезпечення освітнього процесу сприяло активізації пізнавальної діяльності студентів, спонукало до активного професійно-творчого пошуку.

References

Duraj-Nowakowa, K. (1997) Modeloanie systemowe w pedagogice. Wydawnictwo Naukowe WSP, Krakowe [in Polish].

Kurliand, Z.N. (Ed.) (2012) Teoriia i metodyka profesiinoi osvity [Theory and methodology of professional education]. Kyiv: Knowledge [in Ukrainian].

Melnyk, O.F. (2017) Formuvannia profesiinoi kompetentnosti maibutnikh tekhnikiv-tekhnologiv vyrobnytsva kharchovoi produktsii v protsesi vyvchennia pryrodnychykh dystsyplin [Formation of professional competence of future technicians of food products in the process of studying of natural sciences]. Candidate's thesis. Zhytomyr: Vyd-vo ZhDU [in Ukrainian].

Miller, A. (1981). Integrative Thinking As A Goal of Environmental Education. The Joumal of Environmental Education [in English].

Velykyi tlumachnyi slovnyk suchasnoi ukrainskoi movy [Large definition dictionary of modern Ukrainian language] (2004). Edit. V.T.Busel. Кyiv [in Ukrainian].

Vitvytska, S.S. (2015) Teoretychni i metodologichni zasady pedagogichnoi pidgotovky magistrantiv v umovakh stupenevoi osvity [Theoretical and methodological principles of pedagogical preparation of Master’s Degree Students in conditions of graduate education]. Zhytomyr: ''Polissia'' [in Ukrainian].

Ziaziun, I.A. (2008) Filosofiia pedagogihnoi dii [Philosophy of pedagogical action]. Kyiv-Cherkasy [in Ukrainian].